Hyvää Suomesta –alkuperämerkki suomalaiselle ruualle

Hyvää Suomesta –alkuperämerkki suomalaiselle ruualle

30.10.2018
Vastine Lännen Medialle

Turun Sanomien artikkeli ruokahuijauksista (27.10.2018) kiinnitti huomiota tärkeään asiaan. Suomessakin on syytä valppauteen, sillä erilaiset ruokaan liittyvät väärennökset ovat  maailmalla lisääntymässä. Suomessa ruuan alkuperämerkintöjä koskeva lainsäädäntö onkin jo osin EU-säädöksiä tiukempi, ja viranomaiset ovat ottaneet alkuperän entistä tarkemmin osaksi valvontaansa.
Hyvää Suomesta on vapaaehtoinen elintarvikkeiden kotimaisuuden tunnus. Merkki on tuotekohtainen ja painettu elintarvikkeen myyntipäällykseen. Se on käytössä noin 300 yrityksellä yhteensä noin 10 000 tuotteessa.
Vastoin artikkelin kuvituksen ja otsikon  antamaa mielikuvaa, Hyvää Suomesta -merkki on luotettava tunnus elintarvikkeen suomalaisesta alkuperästä. Sen kotimaisuuskriteerit ovat selkeä ja läpinäkyvät. Merkin käyttäjiä valvotaan säännöllisesti. Jos epäilyjä merkin väärinkäytöstä ilmenee, asia selvitetään perusteellisesti viranomaisten kanssa. Tarvittaessa merkin käyttö jatkossa kielletään.
Hyvää Suomesta -merkki lupaa sekä raaka-aineiden tuotannon että valmistuksen suomalaisuuden seuraavasti:

  • Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja ainesosana ovat aina 100 % suomalaista.
  • Jos elintarvikkeessa on vain yhdenlaista raaka-aineetta, on se aina 100 % suomalaista.
  • Monen ainesosan tuotteessa raaka-aineesta 75-100 % on suomalaista.
  • Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään aina 100 % Suomessa.

Tuotteen kotimaisuuden takaavat ensisijaisesti ne yritykset, jotka käyttävät Hyvää Suomesta -merkkiä ja ovat mukana Hyvää Suomesta -järjestelmässä. Tarkentunut viranomaisvalvonta, jatkuva tuotekontrolli ja säännölliset auditoinnit antavat Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuuslupaukselle lopullisen sinetin.

Lisätietoa:

Tiina Lampisjärvi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry
Minna Asunmaa, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Ruokatieto Yhdistys ry

(yhteystiedot löytyvät täältä)