Hyvää Suomesta -merkki takaa elintarvikkeen suomalaisuuden

Hyvää Suomesta -merkki takaa elintarvikkeen suomalaisuuden

08.2.2019
Elintarvikkeen raaka-aineiden alkuperämaata ei voi varmuudella päätellä tuotteen tai yrityksen nimestä, tuotemerkistä tai valmistusmaasta. Edes Suomen lippu ei takaa ruokatuotteen suomalaista alkuperää, eivätkä lainmukaiset pakkausmerkinnät avaa tuotteen kaikkien raaka-aineiden lähtömaata tai kotimaisen raaka-aineen osuutta. Hyvää Suomesta on ainoa alkuperämerkki, joka valvotusti takaa sekä elintarvikkeen raaka-aineen että työn suomalaisuuden.

Kotimaisuudella selkeät pelisäännöt

Kaikissa Hyvää Suomesta –merkityissä tuotteissa liha, kala, muna ja maito ovat aina 100 % suomalaisia, esimerkiksi makkarassa liha tai kalakeitossa kala. Myöskin kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat aina 100 % suomalaisesta raaka-aineesta. Kun usean ainesosan tuotteissa raaka-aineet lasketaan yhteen, on kotimaisuusasteen oltava vähintään 75 %. Yleensä tuo minimiraja ylittyy reilusti.

Valvonta luotettavuuden varmistajana

Hyvää Suomesta -merkillä yritys osoittaa, että sen tapa laskea tuotteiden kotimaisuus täyttää yhteisesti sovitut pelisäännöt. Suomalaisen raaka-aineen ja työn toteutumista valvotaan yrityskohtaisesti ulkopuolisten tarkastajien toimesta. Osalla yrityksistä Hyvää Suomesta –merkki on koko tuotevalikoimassa, toisilla vain muutamissa tuotteissa.

Kaikkiaan yli 300 yritystä käyttää Hyvää Suomesta –merkkiä yhteensä yli 10 000 tuotteessa. Näistä löytyy kuluttajalle valinnanvaraa, sillä Hyvää Suomesta -tuotteita löytyy kaikista tuoteryhmistä.

 

Lisätietoja:

Minna Asunmaa
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Ruokatieto Yhdistys
040 410 5270
minna.asunmaa@ruokatieto.fi