KOTIMAISUUS KORKEALLA HYVÄÄ SUOMESTA -MERKITYISSÄ RUOKATUOTTEISSA

KOTIMAISUUS KORKEALLA HYVÄÄ SUOMESTA -MERKITYISSÄ RUOKATUOTTEISSA

01.11.2018
Pakkaukseen painettu Hyvää Suomesta -merkki on kuluttajalupaus, jolla elintarvikkeen valmistaja osoittaa sitoutumisensa kotimaiseen ruokatuotantoon. Hyvää Suomesta -tuotteissa suomalaisten raaka-aineiden osuus on keskimäärin 95 prosenttia ja lisäksi lopputuote valmistetaan ja pakataan aina Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 300 eri elintarvikevalmistajalla. Nämä kattavat koko suomalaisen ruokatuotannon kirjon pienistä isoihin yrityksiin ja kaikki tuoteryhmät.

Läpinäkyvyys kotimaisuuden laskennassa

Hyvää Suomesta –merkin vaatimukset tuotteen kotimaisuudelle ovat kovat ja läpinäkyvät.

  • Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja ainesosana ovat aina 100 % suomalaista.
  • Jos elintarvikkeessa on vain yhtä raaka-ainetta, se on aina 100 % suomalaista.
  • Monen ainesosan tuotteessa raaka-aineesta 75-100 % on suomalaista.
  • Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään Suomessa.


Korkea kotimaisuusaste

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä lähes 10 000 eri tuotteessa. Koska jalostajien ja kaupan tuotevalikoimat ovat jatkuvassa muutoksessa, myös Hyvää Suomesta -tuoterekisteri elää niiden myötä.

Tuore selvitys Hyvää Suomesta –tuoterekisteristä osoittaa, että tuotenimikkeiden resepteistä laskettuna raaka-aineiden kotimaisuusaste on hyvin korkea, keskimäärin 95 prosenttia. Kotimaisuutta edelleen lisää, että myös lopputuotteen valmistuksen ja pakkaamisen tulee tapahtua Suomessa.

Kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Useimmiten kyseessä ovat liha, maito ja kasvikset.

Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95-99 prosenttia. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, mutta pääraaka-aine suomalainen. Tyyppiesimerkkeinä ovat maustetut lihat ja kypsytetyt juustot.

Kotimaisuusasteeltaan 80 prosentin pintaan kuuluvia on 11 prosenttia kaikista tuotteista. Mukaan sisältyy paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin kokonaan suomalaisia.
 

Tuotteiden jakauma Hyvää Suomesta -rekisterissä olevista tuotteista kotimaisuusasteen mukaan 29.10.2018.

Raaka-aineiden kotimaisuusaste
%(*
Tuotemäärä
kpl
Osuus tuotteista
%
75-84 1016 11
85-94 1851 21
95-99 2980 33
100 3190 35

(* Lopputuotteen raaka-aineiden kotimaisuusaste lasketaan reseptistä ilman sellaisenaan lisättyä vettä.

 

Hyvää Suomesta –merkki on vapaaehtoinen ja tuotekohtainen. Sen käyttöä valvotaan säännöllisillä auditoinneilla ja jatkuvalla tuoteseurannalla. Ruuan alkuperän ilmoittamisen oikeellisuutta varmistaa myös tiukentunut viranomaisvalvonta.

Pakkaukseen painettu Hyvää Suomesta -merkki antaa kuluttajalle varmuuden, että ruokatuotteen korkeaan kotimaisuuteen voi luottaa.
 

Lisätietoa:

Minna Asunmaa, markkinointi- ja viestintäpäällikkö 
(yhteystiedot löytyy täältä)