Pääsiäispöydässä kotimainen ruoka pääsee valloilleen!

Pääsiäispöydässä kotimainen ruoka pääsee valloilleen!

24.3.2021
Kotimaisen ruoan kattaminen pääsiäispöytään on helppo tapa tehdä kevään ruokajuhlasta juhlava. Kotimaisen ruoan monipuolisuudessa ja jäljitettävyydessä on monta hyvää syytä valita pöytään suomalaisista raaka-aineista suomalaisella työllä valmistettua ruokaa. Herkullinen ja helposti juhlava pääsiäinen syntyy kokkaamalla kotimaista!

Ruokatieto ja MTK laativat yhdessä kotimaisista raaka-aineista valmistettavan pääsiäismenun – katso reseptit!

Kevään ruokajuhlan pääosassa ovat tänä vuonna lammas, kalkkuna ja ruokaisat kasvissalaatit. Löytyipä pöydästä mitä tahansa, suomalaista laadukkaasti tuotettua, puhdasta ruokaa on helppo valita ilolla ja turvallisin mielin. Kotimaista valitsemalla olet osa suomalaista ruokaketjua, jonka toiminta tuottaa runsaasti yhteistä hyvää, kuten ruokaturvaa, työllisyyttä ja vastuullisuuden edistystä. Valintaa helpottaa suomalaisen raaka-aineen ja työn takaava Hyvää Suomesta -merkki, joka on valvottu ruoan alkuperän ilmoittamisen väline.

Lammas, kalkkuna, kasvis – kotimaisena kiitos!

Lampaasta teet moneen makuun sopivat pääsiäisruoat, olipa käytössä potkaa, paistia, fileetä tai perinteisempää karetta. Suomessa tuotetaan vuodessa noin 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa. Maukasta pääsiäislammasta maistellessa on hyvä pohtia voisiko kotimaista lampaanlihaa käyttää aterioissa muulloinkin – lihaa kun on saatavilla ympäri vuoden.

Kalkkuna on vaaleaa ja vähärasvaista lihaa suosivan valinta. Kalkkunanfilee on lampaanpaistin veroinen niin näyttävyydeltään kuin maukkaudeltaankin. Kotimaista kalkkunaa voi myös syödä turvallisin mielin. Suomessa kasvavat maailman terveimmät kalkkunat, joiden sopimustuotanto takaa erinomaisen jäljitettävyyden ja laadun.

Härkäpapu sopii niin kasvis- kuin sekasyöjänkin pääsiäispöytään pääruokana tai lisäkkeenäkin. Tuotanto on kasvanut useita vuosia ja kotimainen härkäpapu löytää tiensä ostoskoriin kuiva-ainehyllystä sekä moneen muotoon jalostettuna.

Lihojen ja lihavalmisteiden kotimaisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Suomalaiset syövät vain vähän lampaanlihaa, mutta siitä suuri osa on tuontilihaa: noin 60 %. Silloin kun siis syöt lammasta– valitse kotimaista! Kalkkunaa tuotetaan Suomessa rutkasti lampaanlihaa enemmän, mutta senkin hankinnassa on hyvä kiinnittää huomio kotimaisuuteen: suomalaisten syömästä 10 miljoonasta kalkkunakilosta tuontilihaa on noin 30 %.

 

Miksi valita kotimaista ruokaa pääsiäispöytään?

  • Jäljitettävä, puhdas ja vastuullinen ruokaketju – tiedä mistä ruokasi tulee
  • Tuet kotimaista ruokaketjua – työllisyys ja talous kiittävät
  • Valitseminen on helppoa Hyvää Suomesta -merkin avulla
  • Osoita luottamusta kotimaisen ruokaketjun toimijoille – rakkautta oman maan ruokaan!

 

Kun valitset Hyvää Suomesta -tuotteen, tiedät, että tuote on valmistettu suomalaisista raaka-aineista Suomessa!

  • Kaikki Hyvää Suomesta -merkityt yhden ainesosan tuotteet, kuten maito, rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat 100 % suomalaisia.
  • Kaikki Hyvää Suomesta -tuotteissa käytetty liha, kala, muna ja maito ovat myös aina 100 % suomalaisia.
  • Monen ainesosan tuotteissa – vaikkapa kalakeitossa – on käytettyjen raaka-aineiden yhteenlasketun kotimaisuusaste aina vähintään 75 %.
  • Hyvää Suomesta -tuotteet ovat kaikilta prosessin osiltaan valmistettu ja pakattu Suomessa.

 

#valitsehyvääsuomesta

 

Kulutus- ja tuotantolukuja:

Luonnonvarakeskuksen ravintotase

Länsi-Kalkkuna

 

Lisätiedot:

Anni-Mari Syväniemi
toiminnanjohtaja
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi
+358 50 5118909

 

Toimitamme aiheeseen liittyviä kuvia pyydettäessä.