Suomalaisen ruoan päivä 4.9. on turvallisen ruoan päivä!

Suomalaisen ruoan päivä 4.9. on turvallisen ruoan päivä!

23.6.2021
Kotimaiselle ruoalle omistettua juhlapäivää, Suomalaisen ruoan päivää, vietetään lauantaina syyskuun 4. päivänä keskellä parhainta satokautta. Tutkitusti puhtaita, turvallisia ja kestävästi tuotettuja oman maan aineksia on syytä juhlia!

Suomalaisen ruoan päivä nostaa esiin suomalaisen ruoan tuottajat ja tekijät koko ruokaketjun pituudelta. Suomalaista ruokaa tuottavat ja valmistavat yritykset alkutuotannosta vähittäiskauppoihin pitävät työntekijöineen huolta, että kotimaisten ruoka-ainesten ja -tuotteiden turvallisuuteen voi luottaa vuoden jokaisena päivänä.

─ Me Ruokatiedossa vietämme suomalaisen ruoan päivää joka päivä, mutta aivan erityisesti Suomalaisen ruoan päivänä, toteaa toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatieto Yhdistys ry:stä.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa.

Tekijät tunnetaan, tuotantoketju tiedetään

Kotimaisen ruoan luotettavuus on korostunut erityisesti korona-aikana.

─ Koronan aikana suomalainen elintarvikeketju osoitti toimintakykynsä. Suomalaiset haluavat pitää kiinni turvallisesta elintarviketuotannosta. Kotimaisen ruoan arvostus on huipussaan, Syväniemi hehkuttaa.

Tuotteiden kotimaisuudesta todistaa tunnettu ja arvostettu Hyvää Suomesta -alkuperämerkki. Myös Joutsenlippuna tunnettu sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki myönnetään tuottajille ja yrityksille, jotka ovat sitoutuneet käyttämään elintarvikkeissa kotimaisia raaka-aineita ja kotimaista työtä. Tekijät tunnetaan ja tuotantoketjun jokainen vaihe tiedetään.

Kotimainen tuotanto osana omavaraisuutta

Suomalaisen ruoan päivänä halutaan rohkaista esimerkiksi ammattikeittiöitä ja kuntia kotimaisten raaka-aineiden hankintaan. Kansalaiset ovat kotimaisuuden kannalla.  Tutkimuksen mukaan jopa 93 prosenttia suomalaisista haluaa, että kunnan hankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa. Hankinnoilla vahvistettaisiin koko suomalaista elintarvikeketjua, mikä parantaisi Suomen ruokaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Suomalaisen ruoan päivän näkyvyyden vuonna 2021 mahdollistavat Apetit, Atria, Elovena, HKScan, K-ryhmä, Lidl, S-ryhmä, Valio, tuottajajärjestöt MTK ja SLC sekä Järvikylä, Snellmannin Lihanjalostus Oy, Fazer Leipomot, Myllyn Paras, Real Snacks, Kokkikartano ja Pohjolan Peruna.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry, puh. 050 511 8909.

Suomalaisen ruoan päivän tunnuksen ja kuvituskuvia löydät sivulta www.hyvaasuomesta.fi/medialle

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.