Suosi nyt vastuullisesti kotimaista ruokaa

Suosi nyt vastuullisesti kotimaista ruokaa

02.4.2020
Meneillään oleva koronaviruspandemia on nostanut esiin keskustelun suomalaisesta ruokaketjusta, sen toiminnasta ja ruoan riittävyydestä. Hamstraamiseen ei kuluttajilla ole aihetta, sillä suomalainen ruokaketju toimii ja tekee hyvää yhteistyötä myös nyt poikkeuksellisena aikana. Ruokaa riittää ja sitä on kaupoissa kaikkien saatavilla. Jokainen suomalainen voi nyt vaikuttaa ruokaketjuun omalla toiminnallaan: valitsemalla ostoskoriin kotimaista ruokaa huolehdimme yhdessä myös suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Ruokaketju toimii yhteistyössä ja ruokaa riittää

Suomalainen elintarvikehuolto pohjautuu kotimaiseen maatalouteen ja elintarviketeollisuuteen sekä tehokkaasti ja luotettavasti toimivaan elintarvikejakeluun ja kauppaan. Toimiva elintarvikehuolto on yhteiskuntamme kriittistä tuotantoa, joka turvataan kaikissa oloissa. Alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja -jakelussa sekä kaupassa työskentelevät henkilöt kuuluvat yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisten alojen henkilöstöön (Valtioneuvoston linjaus 17.3.2020). Ruoan matka tuotannosta kuluttajan lautaselle asti on monta vaihetta sisältävä prosessi. Raaka-aineiden lisäksi tarvitaan monen alan osaajia, koneita, kuljetusvälineitä sekä sopivia pakkausmateriaaleja. Koko ketjun pitää toimia, jotta ruoka päätyy kuluttajan lautaselle turvallisesti poikkeusoloissakin. Maanviljelijät, elintarviketyöntekijät teollisuudessa ja pienyrityksissä, kuljetusalan ammattilaiset sekä kaupan työntekijät tekevät tälläkin hetkellä töitä suomalaisen ruoan ja sen saatavuuden eteen. Ruoka koskettaa meitä kaikkia ja nyt on hyvä aika pohtia ruoan merkitystä sekä koko ruokaketjun tekijöiden arvostusta.

Nyt on hyvä aika jokaisen suomalaisen suosia kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Suosimalla kotimaisia tuotteita vaikutamme suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen ja tuemme suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja Suomen kykyä selvitä myös poikkeustilanteissa.

Hyvää Suomesta-merkki helpottaa kotimaisen ruoan valintaa

Elintarvikepakkauksista löytyvä Hyvää Suomesta -merkki tekee suomalaisen ruokavalinnan helpoksi ja nopeaksi. Hyvää Suomesta -merkki on alkuperämerkki, joka lupaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn. Merkin kriteerit ovat selkeät ja säännöt rakennettu niin, että järjestelmä toimii koko ruokaketjussa ja kaikissa tuoteryhmissä.

Lisätietoja

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja
Ruokatieto Yhdistys
050 5118909
anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi