Valitsemalla Hyvää Suomesta tuet ruokaketjun työtä raaka-aineen tuottajasta kauppaan

Valitsemalla Hyvää Suomesta tuet ruokaketjun työtä raaka-aineen tuottajasta kauppaan

03.12.2021
Hyvää Suomesta -merkki on elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka opastaa ostamaan ruokaa, joka on valmistettu suomalaisella työllä ja raaka-aineella.

Hyvää Suomesta -merkki, tuttu sinivalkoinen joutsenmerkki, on ainoa valtakunnallinen ja koko alan yhteinen ruoan alkuperämerkki, joka takaa elintarvikkeen suomalaisen raaka-aineen tiukkojen kriteerien puitteissa. Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan siitä raaka-ainemäärästä, joka tuotteen valmistuksessa käytetään. 

Suomalainen työ on Hyvää Suomesta -merkin käytön perusedellytys, eikä sitä lasketa mukaan tuotteen kotimaisuusasteeseen. Hyvää Suomesta -merkin takana on koko ruokaketjun työ. Valitsemalla Hyvää Suomesta -merkillä varustetun elintarvikkeen kuluttaja auttaa varmistamaan suomalaisten työpaikkojen säilymisen aina alkutuotannon työntekijöistä kauppaan asti.

 
KORKEA KOTIMAISUUSASTE 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 350 yritystä. 

Rekisterissä olevien Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 prosenttia. Se vaihtelee kriteerien mukaisesti 75 – 100 % välillä.  

Kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja kananmuna sekä yhden aineisosan tuotteet, joiden kriteerivaatimus on täydet 100 %. Lisäksi tähän yltää monen aineisosan kasvituotteita, kuten vihannesekoituksia ja juomia. 

Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95–99 prosenttia. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, kuten marinoiduissa lihoissa sekä juustoissa.  

Kotimaisuusasteeltaan 80 prosentin pintaan kuuluvissa tuotteissa on paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia.

 

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusasteet, rekisteri 2.12.2021, yhteensä 11 554 tuotetta.

 

Kotimaisuus-
aste %

Osuus tuotteista 

 

% 

100 

36 

95-99 

34 

90-94 

14 

85-89 

80-84 

75-79 

4 

Yhteensä 

100 

 

Lisätiedot: 

Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry, 040 410 5270 
minna.asunmaa@ruokatieto.fi 

Kuvituskuvia löydät  kuvapankistamme.