Miksi valita suomalaista

Miksi valita suomalaista

Suomalainen ruoka maistuu hyvältä ja sen valitseminen on yhteiskunnallinen teko. Ruoka työllistää, haastaa kestävään toimintatapaan, kehittää kulttuuria ja ennen kaikkea tuottaa iloa arkeen ja juhlaan!

Suomessa tuotettu, valmistettu ja pakattu ruoka on:

PUHDASTA JA TURVALLISTA

Suomessa ruuan puhtaus on tietoinen valinta ja sen hyväksi tehdään paljon tinkimätöntä työtä. Lähtökohtana on maamme puhdas vesi, ilma ja maaperä, mutta ruokaketjussa toimivien suomalaisten osaaminen on turvallisen ruuan avain.                                                                                                                       

Lue lisää artikkelista Ruuan puhtaus syntyy tinkimättömällä työllä

 

TYÖPAIKKA 300 000 SUOMALAISELLE

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat verotuloja. Ruokarahat pyörittävät vauhdilla kotimaan taloutta, kun valitsee nimenomaan suomalaisia elintarvikkeita.                     

Lue lisää artikkelista Ruoka pyörittää kansantalouden rattaita

 

VASTUULLISESTI TUOTETTUA

Oman maan ruuan vastuullisuus tunnetaan. Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi huomioidaan kotimaisessa ruuantuotannossa. Suomalaiset tuotantoeläimet voivat kansainvälisesti tarkasteltuna hyvin. Tuotanto on reilua myös työntekijöille: Suomessa elintarvikeketjun työntekijöiden sosiaaliturva-, työterveyshuolto- ja eläkeasiat sekä ammattiosaaminen ovat kunnossa.

 

 

RUOKAKULTTUURIMME LÄHTÖKOHTA

Suomalainen ruokakulttuuri elää ja uudistuu. Energiatankkauksen rinnalle ovat nousseet makuelämykset ja halu tietää ruuan alkuperästä.  Ruualla on myös yhteiskunnallisia ja poliittisia ulottuvuuksia. Ruokakulttuuri ympäröi meitä  ja itse kullakin on suomalaiseen ruokakulttuuriin oma näkökulmansa.                                                                                                       
Lue lisää artikkelista Suomalainen ruokakulttuuri kukoistaa monin tavoin

 

VALMISTETTU LÄHELLÄ

Pienet elintarvikeyritykset voivat erikoistua paikallisiin herkkuihin. Isot yritykset taas valmistavat koko kansan ruokamakuja.  Yhteistä niille ovat lyhyet hankintaketjut: Suomessa raaka-aineet tulevat läheltä.                                                                                   
Lue lisää artikkelista Herkkuja pieniltä ja isoilta valmistajilta

 

OSA TERVEELLISTÄ, POHJOISMAISTA RUOKAVALIOTA

Kotoisista raaka-aineista valmistettu ruoka sopii terveydestään huolehtiville, olipa näkökulma ruokailuun mikä tahansa. Metsät, vedet ja maatilat tuottavat aineksia, joiden ravintoarvot ovat peräisin pohjoisen väkevästä luonnosta.                     

Lue lisää artikkelista Fiksu syö suomalaista ja pysyy terveenä

 

OSALTAAN VARMISTAMASSA HUOLTOVARMUUTTA

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita tuodaan ja viedään. Tietty omavaraisuuden taso on kuitenkin välttämätön kriisien varalta. Suomalaisen ruuan suosiminen varmistaa huoltovarmuutta: pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito terässä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä. 

Lue lisää artikkelista Kriisi punnitsee huoltovarmuuden

 

YLLÄPITÄMÄSSÄ LUONNON MONIMUOTOISUUTTA

Vanhat suomalaiset viljelykasvit ja alkuperäiset kotieläinrodut ovat osa historiaamme. Niiden tuotanto perinteisinä työtapoineen on muovannut kulttuurimaisemaamme ja lisännyt luonnon monimuotoisuutta. Maatiaiskasvit- ja eläimet ovat elävä geenipankki tulevien haasteiden varalle!