Miksi valita suomalaista

Miksi valita suomalaista

Kun ruoka tulee omasta maasta, sen tekijät tunnetaan ja tuotantoketju on jäljitettävä. Puhdas maaperä, ilma ja vesi sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa – sen turvallisuus ja laatu ovat maailman huippua. Suomalainen ruokavalinta kannattaa ja on vastuullinen teko, katsottiinpa sitä ruuan laadun, työllisyyden, eettisyyden tai ruokakulttuurin näkökulmasta.

Kotimaiseen ruokatuotantoon liittyy paljon positiivisia asioita kuten työllistävä vaikutus, vahva osaaminen ja ruokaturvallisuus sekä monipuolinen, maittava ja terveellinen tarjonta. Ruokatuotantoon liittyy aina myös ympäristövaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä, joita ei ole reilua eikä kestävää ulkoistaa muille. Vain olemassa olevaa ja omissa käsissä olevaa ruokajärjestelmää voidaan itse kehittää. 

Mikä on kotimaista?

Pakkauksesta löytyvä Hyvää Suomesta -merkki tekee suomalaisen ruokavalinnan helpoksi ja nopeaksi. Lyhykäisyydessään Hyvää Suomesta -merkki lupaa pakatuille elintarvikkeille suomalaisen raaka-aineen ja työn. Kriteerit ovat selkeät ja säännöt rakennettu niin, että järjestelmä toimii koko ruokaketjussa ja kaikissa tuotekategorioissa. Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että ruokatuote on pellolta pöytään omissa käsissä.
Lue lisää Hyvää Suomesta -merkistä.

Monta hyvää syytä valita suomalaista ruokaa

Ruuan laadun perusta rakennetaan ruoka-alan toimijoiden tinkimättömällä päivittäisellä työllä ja ruokaketjun saumattomalla yhteistoiminnalla. Suomessa on tehty vuosikymmeniä vaativaa työtä esimerkiksi eläinten terveyden eteen, jonka tuloksena ovat todennetusti terveet tuotantoeläimet ja puhdas liha. Huippuun viritetyn hygienian tuloksena ovat myös salmonellattomat kanamunat, joita voi syödä raakana – tämä on maailmanlaajuisesti poikkeuksellista.

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Talven kylmyys auttaa kasvinsuojelussa ja järkevä lannoitekäyttö sekä meille soveltuvat lajikkeet ja viljelymenetelmät avittavat laadukkaan sadon tuotannossa.

Ruoka työllistää maassamme 340 000 ihmistä. Heistä reilu 70 000 viljelee maata ja kasvattaa tuotantoeläimiä. Elintarviketeollisuudessa työskentelee noin 35 000 henkilöä. Kaupat ja ravintolat tuovat ruuan kaikkien saataville. Tavalliselle syöjälle näkymättömämmät toimijat kuten kuljetus, tutkimus ja markkinointi tuovat panoksensa siihen, että ruokaketju pellolta pöytään toimii.  Kotimainen ruoka tuo toimeentuloa ja hyvinvointia, se kuuluu kulttuuriperintöömme ja kehittää osaamistamme. Monipuolinen ruokajärjestelmä varmistaa tiukan paikan tullen myös ruokaturvaamme. 

Tutustu lisää syihin valita Hyvää Suomesta -merkillä varustettu suomalainen ruokatuote! Alta löydät artikkelimuotoisia näkökulmia aiheeseen.

PUHDASTA JA TURVALLISTA

Suomessa ruuan puhtaus on tietoinen valinta ja sen hyväksi tehdään paljon tinkimätöntä työtä. Lähtökohtana on maamme puhdas vesi, ilma ja maaperä, mutta ruokaketjussa toimivien suomalaisten osaaminen on turvallisen ruuan avain.                                                                                                                       

Lue lisää artikkelista Ruuan puhtaus syntyy tinkimättömällä työllä

 

TYÖPAIKKA 340 000 SUOMALAISELLE

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat verotuloja. Ruokarahat pyörittävät vauhdilla kotimaan taloutta, kun valitsee nimenomaan suomalaisia elintarvikkeita.                     

Lue lisää artikkelista Ruoka pyörittää kansantalouden rattaita

 

VASTUULLISESTI TUOTETTUA

Oman maan ruuan vastuullisuus tunnetaan. Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi huomioidaan kotimaisessa ruuantuotannossa. Suomalaiset tuotantoeläimet voivat kansainvälisesti tarkasteltuna hyvin. Tuotanto on reilua myös työntekijöille: Suomessa elintarvikeketjun työntekijöiden sosiaaliturva-, työterveyshuolto- ja eläkeasiat sekä ammattiosaaminen ovat kunnossa.

Lue lisää artikkelista Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

 

RUOKAKULTTUURIMME LÄHTÖKOHTA

Suomalainen ruokakulttuuri elää ja uudistuu. Energiatankkauksen rinnalle ovat nousseet makuelämykset ja halu tietää ruuan alkuperästä.  Ruualla on myös yhteiskunnallisia ja poliittisia ulottuvuuksia. Ruokakulttuuri ympäröi meitä  ja itse kullakin on suomalaiseen ruokakulttuuriin oma näkökulmansa.                                                                                                       
Lue lisää artikkelista Suomalainen ruokakulttuuri kukoistaa monin tavoin

 

VALMISTETTU LÄHELLÄ

Pienet elintarvikeyritykset voivat erikoistua paikallisiin herkkuihin. Isot yritykset taas valmistavat koko kansan ruokamakuja.  Yhteistä niille ovat lyhyet hankintaketjut: Suomessa raaka-aineet tulevat läheltä.                                                                                   
Lue lisää artikkelista Herkkuja pieniltä ja isoilta valmistajilta

 

OSA TERVEELLISTÄ, POHJOISMAISTA RUOKAVALIOTA

Kotoisista raaka-aineista valmistettu ruoka sopii terveydestään huolehtiville, olipa näkökulma ruokailuun mikä tahansa. Metsät, vedet ja maatilat tuottavat aineksia, joiden ravintoarvot ovat peräisin pohjoisen väkevästä luonnosta.                     

Lue lisää artikkelista Fiksu syö suomalaista ja pysyy terveenä

 

OSALTAAN VARMISTAMASSA HUOLTOVARMUUTTA

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita tuodaan ja viedään. Tietty omavaraisuuden taso on kuitenkin välttämätön kriisien varalta. Suomalaisen ruuan suosiminen varmistaa huoltovarmuutta: pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito terässä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä. 

Lue lisää artikkelista Kriisi punnitsee huoltovarmuuden

 

YLLÄPITÄMÄSSÄ LUONNON MONIMUOTOISUUTTA

 Vanhat suomalaiset viljelykasvit ja alkuperäiset kotieläinrodut ovat osa historiaamme. Niiden tuotanto perinteisinä työtapoineen on muovannut kulttuurimaisemaamme ja lisännyt luonnon monimuotoisuutta. Maatiaiskasvit- ja eläimet ovat elävä geenipankki tulevien haasteiden varalle! 

Lue lisää artikkelista Luonnon monimuotoisuus turvaa ruuantuotantoamme