Prosentit raaka-aineesta, työ mukana

Prosentit raaka-aineesta, työ mukana

Hyvää Suomesta -merkki on ruuan alkuperämerkki, joka kertoo suomalaisesta työstä ja raaka-aineesta. Merkin käyttäjän on oltava Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsen ja siten mukana Hyvää Suomesta -järjestelmässä.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista.  Lopputuotteen kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden määrästä valmistusreseptin mukaan, ennen esimerkiksi hauduttamista tai paistamista. Lopputuotteen valmistamiseen käytetty työ on perustaso, jota ei lasketa mukaan Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusasteeseen. 

Kun tuotteessa on Hyvää Suomesta -merkki, se tarkoittaa numeroina seuraavaa:
•    liha, kala, muna, maito sellaisenaan ja osana muita tuotteita on aina 100 % suomalaista (esim. sisäfile sellaisenaan, makkarakeiton liha)
•    yhden ainesosan tuotteet (esim. rypsiöljy, vehnäjauho, hunaja) ovat aina 100 % suomalaista
•    useamman ainesosan tuotteissa raaka-aineista vähintään 75 % suomalaista (lihan, kalan, munan ja maidon 100 % vaatimus huomioiden)
•    lopputuotteen valmistamiseen ja pakkaamiseen tehty työ 100% tehty Suomessa
 

Hyvää Suomesta -merkki on joko tuotepakkaukseen tai sen etikettiin painettu merkki.  Käyttöoikeus on tuotekohtainen eli samalla valmistajalla voi olla tuotteita, joissa on Hyvää Suomesta -merkki sekä sellaisia, joissa sitä ei ole.

Kotimaisuusasteen joustaminen 75 % asti on myönnetty siksi, että Suomessa sadot vaihtelevat vuodesta toiseen. Tämä sallii myös sellaisten ruuan makuun, koostumukseen ja säilyvyyteen vaikuttavien ainesosien käytön, joita ei Suomen ilmastossa voi kasvattaa, joita ei tuoteta riittävästi tai joita ei täällä valmisteta lainkaan. Näitä ovat esimerkiksi suurin osa mausteista, lisäaineita ja suola. Myös esimerkiksi eläinperäiset lisäaineet ja makkaran luonnonsuolikuoret kuuluvat tähän joukkoon. Lisättyä vettä ei lasketa raaka-aineeksi, eli esimerkiksi makkarakeiton liemeen käytetty vesi ei ole kotimaisuusastelaskennassa mukana. Merkki ei myöskään ota kantaa maatalouden tuotantopanoksiin. 

Kriteerien avulla on haluttu korostaa muun muassa sitä, että Suomessa valmistetaan tuotteita, joissa liha, maito, kala ja muna ovat täysin suomalaista alkuperää, pääosa muistakin aineksista on tuotettu kotimaassa ja ruoka on valmistettu Suomessa -  erotukseksi tuontiruuasta ja ulkomaista lihaa, maitoa, kalaa tai munaa sisältävistä elintarvikkeista.

Tämän sivuston loppusyksyn tiedotteessa on koottu tietoja Hyvää Suoesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusasteista. 

Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusaste on keskimäärin noin 95 %, mikä on paljon, eikä lainkaan itsestään selvä saavutus.