Lisäyksiä kriteereihin

Lisäyksiä kriteereihin

Lähileipä-merkin käyttäjät ja Suomen Mehiläishoitajien Yhdistys ry:n sekä Suomen Villisiankasvattajien Yhdistys ry:n jäsenet muodostavat poikkeuksen tarkempien vaatimusten ja jäseneksi hakemisen suhteen.

Lähileipä

Leipomoyrittäjät voivat saada käyttöönsä Lähileipä -tuotemerkin, johon sisältyy myös Hyvää Suomesta -merkki. Lähileipä-merkki on sidottu Hyvää Suomesta -merkin kriteereihin ja auditointiin. 

Lähileipä-merkillä on Hyvää Suomesta -merkin kriteerien lisäksi omat vaatimukset tuotteilleen. Lähileipä on 100 % suomalaisesta viljasta paikallisesti leivottu leipä.  Kriteereinä on kotimainen ja täysin jäljitettävissä oleva viljaraaka-aine. Lähileipä -tuotteiden taikinoissa ja jauhoseoksissa ei saa käyttää gluteenia, eikä mitään tuotteen rakenteeseen, ulkonäköön tai säilyvyyteen vaikuttavia lisäaineita: säilöntäaineita, emulgointiaineita, happamuuden säätöaineita ja jauhoparanteita. Vain askorbiinihappo eli C-vitamiini sallitaan hapettumisenestoaineena.

Lähileipä-merkkiä haetaan suoraan Suomen paikallismyllyjen yhdistys Myllyliitto ry:ltä. Lisäksi Lähileipä-merkkiä käyttävät yritykset ovat Ruokatieto Yhdistys ry:n jäseniä.

 

Lähileipä, logo

Lähileipä-tuotemerkki on pakkauksessa yhdessä Hyvää Suomesta -merkin kanssa. 

SML ry:n hunaja

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen Mehiläishoitajain Liitto ovat laatineet EU:n hunajadirektiiviä tiukemmat, Hyvää Suomesta -merkin käyttöön oikeuttavat laatuvaatimukset. Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus edellyttää paitsi tavanomaista selvästi parempaa laatua, myös jatkuvaa laadun valvontaa. Laadun seurantatutkimukset teetetään ulkopuolisella laboratoriolla, ja tulosten perusteella ohjataan tuottajia käsittelemään hunajaa hellävaraisesti ja oikein. Tietoja tutkimustuloksista saa Suomen Mehiläishoitajain Liiton toimistosta.

Hyvää Suomesta -merkki hunajapakkauksessa kertoo ostajalle, että kyseessä on 100 % :sti suomalainen korkealuokkainen luonnontuote - aito laatuhunaja. 

Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeutta haetaan SML:n kautta eli hakemus ja hunajanäytteet toimitetaan Suomen Mehiläishoitajain Liitolle.

Lue lisää: www.mehilaishoitajat.fi

SUOMEN VILLISIANKASVATTAJIEN YHDISTYS RY

Suomen Villisiankasvattajien Yhdistyksen jäsenien tuotteilla on Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus tuotteissa, jotka täyttävät merkin kriteerit.  Ruokatiedon jäsenenä on yhdistys, joka vastaa merkin käytön oikeellisuudesta jäsentensä keskuudessa.

Hyvää Suomessta -merkin käyttöoikeutta haetaan Suomen Villisiankasvattajien Yhdistyksen kautta.

Lue lisää: www.villisika.net