Hyvää Suomesta tuotteet

Hyvää Suomesta tuotteet

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 330 eri elintarvikevalmistajalla, yhteensä noin 12 000 eri tuotteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 %.

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 330 eri elintarvikevalmistajalla. Nämä kattavat koko suomalaisen ruokatuotannon kirjon pienistä isoihin yrityksiin ja kaikki tuoteryhmät. Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä noin 12 000 eri tuotteessa. Jalostajien ja kaupan tuotevalikoimat ovat jatkuvassa muutoksessa, ja Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrä elää päivittäin.

Selvitys (10/2019) Hyvää Suomesta -tuoterekisteristä osoittaa, että tuotteiden kotimaisuusaste on hyvin korkea, keskimäärin 95 %.

Hyvää Suomesta -tuotteen  kotimaisuusaste lasketaan tuotteen reseptistä, ilman lisättyä vettä. Kotimaisuusasteen laskennassa käytetään ainoastaan raaka-aineiden määrää. Hyvää Suomesta -merkin käytön edellytyksenä on, että lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tapahtuu Suomessa. Hyvää Suomesta -tuotteessa on suomalaista raaka-ainetta ja työtä! 

Kolmasosalla Hyvää Suomesta -tuotteista kotimaisuusaste on 100 %.  Merkin kriteerien mukaan lihan, maidon, munan ja kalan on oltava aina 100 % suomalaista, samoin yhden ainesosan tuotteen. Usein tässä ryhmässä onkin kyseessä  näistä tuotteista.

Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95-99 %. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet. Tällaisia tuotteita  ovat esimerkiksi maustetut lihat ja kypsytetyt juustot.

Kotimaisuusasteeltaan 80 % pintaan kuuluvia on 11 % kaikista tuotteista. Mukaan sisältyy paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat usean ainesosan valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin kokonaan suomalaisia.

Tuotteiden jakauma Hyvää Suomesta -rekisterissä olevista tuotteista kotimaisuusasteen mukaan 29.10.2019.

Raaka-aineen kotimaisuusaste
%(*
Tuotemäärä
kpl
Osuus tuotteista
%
100 3677 38 %
95-99 3288 34 %
85-94 1331 21 %
75-84 372 8 %

(* Lopputuotteen kotimaisuusaste lasketaan reseptistä ilman lisättyä vettä.