Kotimaista ruokaa pääsiäispöytään!

Kotimaista ruokaa pääsiäispöytään!

Kotimaisen ruoan kattaminen pääsiäispöytään on helppo tapa tehdä kevään ruokajuhlasta juhlava. Kotimaisen ruoan monipuolisuudessa ja jäljitettävyydessä on monta hyvää syytä valita pöytään suomalaisista raaka-aineista suomalaisella työllä valmistettua ruokaa. Herkullinen ja helposti juhlava pääsiäinen syntyy kokkaamalla kotimaista!

Kevään ruokajuhlan pääosassa ovat tänä vuonna lammas, kalkkuna ja ruokaisat kasvissalaatit. Löytyipä pöydästä mitä tahansa, suomalaista laadukkaasti tuotettua, puhdasta ruokaa on helppo valita ilolla ja turvallisin mielin. Kotimaista valitsemalla olet osa suomalaista ruokaketjua, jonka toiminta tuottaa runsaasti yhteistä hyvää, kuten ruokaturvaa, työllisyyttä ja vastuullisuuden edistystä. Valintaa helpottaa suomalaisen raaka-aineen ja työn takaava Hyvää Suomesta -merkki, joka on valvottu ruoan alkuperän ilmoittamisen väline.

Lammas, kalkkuna, kasvis – kotimaisena kiitos!

Lampaasta teet moneen makuun sopivat pääsiäisruoat, olipa käytössä potkaa, paistia, fileetä tai perinteisempää karetta. Suomessa tuotetaan vuodessa noin 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa. Maukasta pääsiäislammasta maistellessa on hyvä pohtia voisiko kotimaista lampaanlihaa käyttää aterioissa muulloinkin – lihaa kun on saatavilla ympäri vuoden.

Kalkkuna on vaaleaa ja vähärasvaista lihaa suosivan valinta. Kalkkunanfilee on lampaanpaistin veroinen niin näyttävyydeltään kuin maukkaudeltaankin. Kotimaista kalkkunaa voi myös syödä turvallisin mielin. Suomessa kasvavat maailman terveimmät kalkkunat, joiden sopimustuotanto takaa erinomaisen jäljitettävyyden ja laadun.

Härkäpapu sopii niin kasvis- kuin sekasyöjänkin pääsiäispöytään pääruokana tai lisäkkeenäkin. Tuotanto on kasvanut useita vuosia ja kotimainen härkäpapu löytää tiensä ostoskoriin kuiva-ainehyllystä sekä moneen muotoon jalostettuna.

Lihojen ja lihavalmisteiden kotimaisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Suomalaiset syövät vain vähän lampaanlihaa, mutta siitä suuri osa on tuontilihaa: noin 60 %. Silloin kun syöt lammasta – valitse kotimaista! Kalkkunaa tuotetaan Suomessa rutkasti lampaanlihaa enemmän, mutta senkin hankinnassa on hyvä kiinnittää huomio kotimaisuuteen: suomalaisten syömästä 10 miljoonasta kalkkunakilosta tuontilihaa on noin 30 %.

 

Ruokatieto ja MTK laativat yhdessä kotimaisista raaka-aineista valmistettavan pääsiäismenun!

Reseptivihkostamme löydät herkulliset ohjeet:

 

Reseptit: Heidi Siivonen, MTK ry, pääsiäisreseptien kuvat: MTK ry

 

Voit myös selata ja ladata Reseptivihkon PDF:muodossa täällä!

 

 

 

24.3.2021