Pientä purtavaa kotimaisista raaka-aineista

Pientä purtavaa kotimaisista raaka-aineista

Kotitalousopettajaopiskelijat Helsingin yliopistosta loihtivat nämä herkulliset pienet purtavat Lähiruoka&Luomu-messuille Hyvää Suomesta -näytöskeittiöön

LOHIMOUSSE

 

1                punasipuli
150g          graavisuolattua kirjolohta
150g          kylmäsavustettua kirjolohta
125g          smetanaa
2 dl            rahkaa
1 tl             sokeria
2 rkl           sitruunamehua
1 dl            hienonnettua tilliä
                  mustapippuria
                  suolaa
Lisäksi:               tilliä
                         
ruisnappeja

Hienonna punasipuli. Laita sipulisilppu siivilään ja huuhtele se kiehuvalla vedellä, jotta sen maku pehmenee.Hienonna lohiviipaleet pieneksi silpuksi. Yhdistä smetana, rahka sekä sitruunamehu. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, lohisilppu sekä tilli. Mausta ja tarkista maku. Laita ruisnapeille lohitäytettä ja koristele tillillä.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 95%

 

PERUNALEPUSKAT

4 dl           valmista perunasosetta
2-3 dl        ohrajauhoja
1               muna
½ tl           suolaa

Lisää perunasoseen joukkoon ohrajauhot sekä muna. Sekoita tasaiseksi.  Mausta suolalla. Nostele pellille kahden lusikan avulla nokareita ja taputtele ne jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla ja paista 250°C lämmössä noin 15 minuuttia.

Perunasose

5(n.300g) perunaa
1 ½ dl       vettä
1tl             suolaa
1dl            maitoa

Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää perunat ja keitä niitä noin 20 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä haarukalla koitettaessa. Soseuta perunat survimella tai sähkövatkaimella ja sekoita joukkoon lopuksi maito ja suola.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 99%

 

PORKKANA-PALSTERNAKKARIESKAT 

1 ½ dl                  hienoa palsternakkaraastetta
1 ½ dl                  porkkanaraastetta (tai raastettua omenaa)
1 rkl                     hunajaa
2 ½ dl                  piimää
1 tl                       soodaa
½ tl                      suolaa
5 dl                      hiivaleipäjauhoja
2 rkl                     rypsiöljyä

Pese, kuori ja raasta juurekset. Sekoita juuresraasteen joukkoon hunaja ja piimä sekä sen jälkeen yhdistetyt kuivat aineet.  Lisää lopuksi rypsiöljy. Nostele pellille kahden lusikan avulla nokareita ja taputtele ne jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi. Paista rieskoja 225°C lämmössä noin 12-15 minuuttia kunnes ne ovat kauniin ruskeita. 

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 99%

 

NOKKOS-YRTTIPESTO

½ dl           kuivattua nokkosrouhetta
1 ruukku    basilikaa
1 ruukku    lehtipersiljaa
½ dl           auringonkukan siemeniä
½ dl           juustoraastetta
1                pieni valkosipulinkynsi
1 rkl           sitruunamehua
n. 1 ½ dl    rypsiöljyä
                  ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria
Koristeeksi: tuoreita yrttejä

Kaada nokkosrouheen päälle vettä ja anna liota hetki, kunnes nokkonen on pehmennyt. Valuta ylimääräinen vesi pois. Paahda auringonkukan siemenet kuivalla pannulla. Mittaa monitoimikoneen kulhoon yrtit, auringonkukansiemenet, juusto, kuorittu valkosipulinkynsi, sitruunamehu ja mausteet. Hienonna tasaiseksi.  Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Tarkista maku!  Koristele tuoreilla yrteillä.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 87%

 

PUNAJUURILEVITE

n. 250 g      etikkapunajuuria viipaleina
1 dl             pinjansiemeniä
1-2             valkosipulinkynttä
1 dl             juustoraastetta
2-3 rkl         tuoretta persiljaa tai oreganoa hienonnettuna
n. ½ dl         rypsiöljyä
                    suolaa ja mustapippuria

Valuta punajuuriviipaleet. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja poista pannulta. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynnet veitsellä. Soseuta punajuuret ja paahdetut pinjansiemenet tehosekoittimessa. Lisää valkosipuli, juustoraaste, yrtit, öljy ja mausteet. Soseuta tasaiseksi. Maistele ja mausta!

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 85%

 

YRTTIMARINOIDUT MARJAT JA LIMERAHKA

Marinadi:

1 dl             omenatäysmehua
2-3 rkl         sokeria (tai maun mukaan)
2 rkl            sitruunamehua
3 rkl            sitruunamelissaa hienonnettuna
½ l              kohmeisia pakastemarjoja (mansikka, mustikka, vadelma)

 

Limerahka:

1 prk (250g)    pehmeää maitorahkaa
n. 1 rkl            juoksevaa hunajaa
½                    limen mehu

Koristeeksi:    tuoretta sitruunamelissa

Sekoita omenamehu ja sokeri kattilassa ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita hyvin. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää sekaan sitruunamehu. Anna jäähtyä hyvin ja lisää sekaan sitruunamelissa ja kaada seos marjojen päälle. Anna maustua viileässä limevaahdon valmistuksen ajan. Sekoita rahkan joukkoon hunaja sekä limen mehu. Sekoita tasaiseksi ja anna maustua hetki jääkaapissa. Tarjoa marjojen kanssa. Koristele halutessasi sitruunamelissan lehdillä.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste on 90%