Maukkaita kotimaisia sapaksia

Maukkaita kotimaisia sapaksia

Kotitalousopettajaopiskelijat Helsingin yliopistosta loihtivat nämä herkulliset pienet purtavat Lähiruoka&Luomu-messuille Hyvää Suomesta -näytöskeittiöön keväällä 2017.

PAAHDETTU PORKKANAHUMMUSsapas
n. 25 annosta

1 kg             porkkanoita
1                 sipuli
1                 valkosipulinkynsi
2 tl               jauhettua juustokuminaa
2 rkl + 1 dl   rypsiöljyä
2 dl              kuorittuja auringonkukansiemeniä
3tl                Sitruunamehua
                    ripaus jauhettua muskottipähkinää
                    sormisuolaa
                    tarvittaessa tilkkanen vettä

1. Kuumenna uuni 225’C
2. Kuori ja lohko porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynsi. Laita lohkot, juustokumina, muskottipähkinä ja 2 rkl rypsiöljyä kulhoon. Sekoita huolellisesti.
3. Levitä maustetut lohkot leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja kypsennä noin 25 minuuttia. Paahda kasvisten kypsyessä auringonkukansiemenet. Kaada auringonkukansiemenet paistinpannulle ja kuumenna täydellä teholla koko ajan sekoittaen, kunnes siemenet ruskistuvat ja paahtuvat kevyesti. 
4. Kaada siemenet, kasvislohkot ja 1dl rypsiöljyä ja sitruunamehu monitoimikoneen kulhoon ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä notkistaaksesi hummusta. Mausta sormisuolalla. Paahteisen makuinen porkkanahummus sopii dippailuun, levitteeksi ja lisukkeeksi. 

Vinkki: Porkkanahummus sopii tarjoiltavaksi ruisnachojen tai ruischipsien kanssa. 
 

 

SAVUSTETTU & VALKOSIPULI JÄRKI SÄRKI RUOSLEIVÄLLÄ 
n. 25 annosta
Järki Särki

Ruisleipää
200g               ranskankermaa
1 rkl                sitruunamehua
                       ripaus suolaa
                       ripaus pippuria
                       ruohosipulia
Päälle: Purkki (180g) Savustettu & valkosipuli Järki Särkeä,tilliä ja ruohosipulia

Laita Järki Särki siivilän päälle, jotta ylimääräinen neste saadaan valutettua pois. Voit tehdä sillä aikaa ranskankermaseoksen.
1.      Hienonna veitsellä pieni nippu ruohosipulia. Sekoita kaikki ainekset keskenään (ei Järki Särkeä, tulee vasta leivän päälle).
2.      Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
3.      Viipaloi ruisleipä pieniin paloihin. Laita leivän päälle lusikallinen ranskankermaseosta.
4.      Laita jokaisen leivän päälle Järki Särkeä ja koristele lopuksi ruohosipulilla ja tillillä.

 

HÄRKISCOCTAIL-PYÖRYKÄT
n. 25 annosta

250g              maustamatonta kypsää Härkis-härkäpapuvalmistetta
1 pieni            sipuli
1 dl                 kauraleseitä
½ dl                ranskankermaa
1                     kananmuna
1 tl                  kuivattua minttua
                       rypsiöljyä ja voita paistamiseen

1.      Kuori, lohko ja kuullota sipuli.
2.      Laita sipuli monitoimikoneen kulhoon ja mittaa sinne myös muut raaka-aineet. Käytä konetta pienellä teholla ja aja seos tasaiseksi massaksi.
3.      Ota teelusikalla pieniä osioita härkismassasta ja pyörittele kylmällä vedellä kostutetuin tai öljytyin käsin cocktalpyöryköiksi.
4.      Kuumenna voiöljyseos paistinpannussa ja paista pyöryköitä 10 minuutin ajan. Kääntele pyöryköitä paistinlastan avulla tai heiluttamalla pannua vaakatasossa edestakaisin, jotta pyörykät kypsyvät tasaisesti.
5.      Tarjoile yrttiöljyn kanssa sapaksina tai aterian osana esimerkiksi perunasoseen kera.  

 

YRTTIÖLJYyrttiöljy
n. 25 annosta

1 ruukku        tuoretta minttua
1 ruukku        tuoretta timjamia
2 dl               kylmäpuristettua rypsiöljyä
                     sormisuolaa

1.      Nypi mintun ja timjamin lehdet yrttiruukuista ja laita ne rypsiöljyn kanssa monitoimikoneen kulhoon.
2.      Käytä konetta hetki täydellä teholla, jotta yrtit hienontuvat öljyn joukkoon. Älä kuitenkaan sekoita liikaa, että kastikkeen ulkonäkö säilyy kauniina.  Mausta ripauksella sormisuolaa.
3.      Tarjoa yrttiöljy härkiscocktailpyöryköiden kastikkeena, salaatinkastikkeena tai vaalean leivän kanssa. 

Vinkki: Voit valmistaa yrttiöljyn ja härkispyörykät myös tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.

 

KEVÄINEN SORBETTIANNOS

½ -1 viipale   saaristolaisleipää ruokailijaa kohden
voita paistamiseen
hunajaa
Caminiton tyrnisorbettia
Pakkasmarja Oy:n mansikka & tyrni-marja pureeta

1.      Leikkaa leipä haluamasi muotoiseksi. Sopivia ovat pienet kuutiot ja leipätikut. Voit kokeilla myös leipämurua.
2.      Kuumenna pannulla voi ja paista siinä leivän palasia (tai leipämurua) saadaksesi rapaean pinnan. Lisää paistovaiheen lopussa hunajaa makusi mukaan. Nosta palaset lautaselle jäähtymään.
3.      Sorbetin on hyvä seistä pöydällä hetken aikaa, jotta siitä on helpompi tehdä kauniita palloja. Pyöritä jäätelökauhalla tai lusikalla sorbetista palloja ja laita päälle leipäkuutioita tai -muruja, koristele annos marja pureella ja tuoreilla yrteillä.