Suussa sulavat sapakset

Suussa sulavat sapakset

Hyvää Suomesta -näytöskeittiöön valmistettuja sapaksia eli suomalaisia tapaksia.

HYYTELÖITY MAKSAPASTEIJALEIPÄ (6-8 annosta)                        

                           vaalea vuokaleipä
150 g                  maksamakkaraa
0,5 dl                   kermaa
3 dl                      lihalientä
4-5 kpl                 liivatetta                          
                           persiljaa

Vuoraa uunipelti vaalealla vuokaleivällä, joka on halkaistu pitkittäin sentinpaksuisiksi levyiksi. Tarkista, että pohja tulee tiiviiksi. Ohenna maksamakkara sauvasekoittimella kerman kanssa tahnamaiseksi massaksi. Levitä tahnaa puolensentin paksuisesti leipäpohjan päälle, jätä tahnaa hieman koristeluun. Vedä pinnalle haarukalla koristeraitoja. Liota liivatteet pakkauksen ohjeen mukaisesti. Lämmitä lihaliemi ja lisää liotetut liivatteet. Jäähdytä liemi kylmässä vesihauteessa. Kaada liemi hyytymisvaiheen alussa leivän päälle. Vie uunipelti kylmään hyytymään noin puoleksi tunniksi. Pohjan hyydyttyä leikkaa leipä pieniksi kolmionmuotoisiksi palasiksi.  Pursota maksamassasta ruusuke ja koristele persiljalla.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste max 98%

KINKKUTARTAR SAARISTOLAISLEIVÄLLÄ (10–12 annosta)

300g                   saunapalvattua kinkkua
100 g                  punasipulia
1 dl                     smetanaa
                           mustapippuria
                           suolaa
                           persiljasilppua
                           saaristolaisleipää

Kuutioi palvikinkku ja hienonna punasipuli. Vatkaa smetana kovaksi vaahdoksi.  Yhdistä kaikki aineet ja mausta suolalla ja pippurilla.  Lisää persiljasilppu.  Muotoile leivästä pieni pyöreä pala tai käytä valmista muotoon paistettua leipää. Laita tartarmassa pyöreään muotoon leivän päälle. 

 

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste max 97%

 

VUOHENJUUSTOMOUSSE JA TYRNI-PORKKANAHILLOKE (6-8 annosta)

 

Vuohenjuustomousse:

250 g                   pehmeää vuohenjuustoa
4 dl                      smetanaa tai kuohukermaa
                           suolaa

Lämmitä vuohenjuustoa hetki kunnes se on pehmeää. Sekoita yleiskoneessa vuohenjuusto ja puolet kermasta.  Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja kääntele tahnan sekaan.  Mausta halutessasi suolalla. Laita jääkaappiin noin tunniksi.

Tyrni-porkkanahilloke:

(valmista mieluiten jo tarjoilua edeltävänä päivänä)

125 g                 porkkanaa raasteena
70 g                   tyrnimarjoja                                                            
60 g                   hillosokeria (¾ dl)                                                

Kypsennä porkkanaraastetta kattilassa pienen vesimäärän kanssa niin, että raaste hieman pehmenee ja neste haihtuu. Keitä hetki tyrnimarjoja, paseeraa ne siivilän läpi porkkanaraasteen päälle. Lisää hillosokeri kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Muotoile vuohenjuustomousse lautaselle pieneksi keoksi lusikkaa apuna käyttäen ja lisää viereen hilloke. Sopii sellaisenaan alkupalaksi tai esimerkiksi tomaattikeiton höysteeksi.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste max 91 %

SPELTTI/OMENAPIIRAKKA 

(2-3 kpl pyöreää piirakkavuokaa tai iso uunipelti)

4                          kananmunaa
3 dl                      sokeria
150 g                   voita
4 dl                      puolikarkeita spelttijauhoja
3 tl                       leivinjauhetta

täyte:

6 kpl                   omenaa lohkoina
10 kpl                 piparkakkuja
200 g                 tuorejuustoa
4 dl                    kuohukermaa
4                        kananmunankeltuaista
2rkl                    sokeria
                          kanelia

Sulata voi ja voitele piirakkavuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Viipaloi omenat ja pyöritä ne kanelisokeri-seoksessa. Vatkaa kerma. Sekoita juusto ja pieni määrä kermavaahtoa tasaiseksi massaksi ja lisää sitten loput kermasta sekä keltuaiset. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää voisula ja jauhoseos munavaahtoon. Kaada seos vuokiin.  Paista noin 5 min 200 asteisessa uunissa, jotta taikina hieman kypsyy.  Murusta piparkakut ja lisää ne taikinan päälle. Asettele seuraavaksi omenat ja kaada niiden päälle kermaseos.  Paista piirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Suomalaisista raaka-aineista valmistettuna reseptin raaka-aineiden kotimaisuusaste max 87%