Lyhyesti Hyvää Suomesta -merkistä

Lyhyesti Hyvää Suomesta -merkistä

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa pakkauksesta tarkistaa Hyvää Suomesta -merkki.

Merkki lupaa suomalaisen raaka-aineen ja työn

  • Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita on aina 100 % suomalaista.
  • Jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-aineetta, on sen oltava 100 % suomalaista.
  • Monen raaka-aineen tuotteessa raaka-aineesta 75 - 100 % on suomalaista.
  • Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään  Suomessa.

Toteutunut raaka-aineiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 % tuotemäärästä laskettua. Se on paljon. 

Lue lisää Hyvää Suomesta -merkin kriteereistä täältä: Hyvää Suomesta -merkin kriteerit

             Ruokaa omasta maasta, vaakaRuokatieto, Hyvää Suomesta -merkki

Hyvää Suomesta -merkki  voi olla pakkauksessa joko pyöreän muotoinen tai Ruokaa omasta maasta -tunnuksen kanssa. Merkin sisältö on molemmissa sama. 

Yhdessä hyvää

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 350 eri elintarvikevalmistajalla, yhteensä liki 12 000 eri tuotteessa. Merkki on vapaaehtoinen ja tuotekohtainen.  Työssä on mukana koko elintarvikeketju: maatalous, teollisuus ja kauppa. Kaikille suomalaisen raaka-aineen käyttö tuotteiden valmistuksessa on arvo, jonka eteen tehdään töitä joka päivä. Hyvää Suomesta -merkin käyttäjän on oltava Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsen. Lue lisää täältä: Hyvää Suomesta -merkin käyttäjät

Hyvää Suomesta -merkin käyttöä valvotaan

Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäviä yrityksiä valvotaan tarkastuskäynneillä ja jatkuvalla tuoteseurannalla. Lue lisää täältä, miksi haluamme valvoa merkin käyttöä, ja miten sen teemme: Hyvää Suomesta -merkin valvonta

Mitä muut alkuperämerkit kertovat?

Onko erilaisissa pakkausmerkeissä eroja? Mitä pakkauksissa olevat kotimaisuusmerkit tarkoittavat? Mikä merkki lupaa elintarvikkeen raaka-aineen tulevan Suomesta, mikä merkki taas kertoo työn olevan kotimaista? Lue täältä lisää eri kotimaisuusmerkeistä: Apua merkkiviidakkoon!

Miksi valita Hyvää Suomesta -merkitty tuote?

Suomalainen ruoka kerää monenlaisia laatusanoja: luotettava, puhdas, vastuullinen, kestävästi tuotettu, maailman paras. Päivittäisen työn näiden kaikkien laatusanojen eteen tekee koko ruokaketju. Tapa tuottaa ja valmistaa ruokaa ovat kehittyneet ja kehittyy ajan saatossa. Meille omat askeleet ovat arkipäivää, mutta kansainvälisessä mittakaavassa tuotamme Suomessa ruokaa maailman huipulta!
Lue lisää: Miksi valita suomalaista ruokaa?