Herkullista ja kätevää

Herkullista ja kätevää

Kätevä ruuanlaittaja voi hemmoitella päivällisseuruetta tällä klassisella menulla, joka tarjoillaan modernein höystein. Savustettu kuha saa seurakseen kanttarellikeiton ja poro-wallenberg-pihvi sokeroidut puolukat. Aterian kruunaa maitopannacotta mustikkajäällä ja -hillolla.

ALKURUOKA

Savustettua kuhaa JA kantarellikeittoa

KANTARELLIKEITTO
2       palsternakkaa
pala  juuriselleriä
2       perunaa
1 l     tuoreita kantarelleja (tai vastaava määrä säilöttyjä kantarelleja)
1       sipuli
2 dl   kuohukermaa
1 dl   valko- tai valkoherukkaviiniä
timjaminoksa 
voita
suolaa
mustapippuria
valkoviinietikkaa
tilliä
 
 
LISUKKEEKSI
200 g  savustettua kuhaa (tai muuta valkoista kalaa)
½        kurkkua
 
1. Kuori ja paloittele palsternakka, juuriselleri, perunat ja sipulit. 2. Kuullota kasviksia ja sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. 3. Lisää viini, vesi, timjaminoksa ja suola. Anna kiehua noin 20 minuuttia. 4. Lisää kuohukerma ja kiehauta keitto. 5. Ota keitosta pois timjaminoksa ja soseuta se, mausta suolalla ja mustapippurilla. 6. Paloittele savustettu kuha annospaloiksi. 7. Leikkaa kurkusta ohuita pitkiä nauhoja. Mausta ne suolalla ja valkoviinietikalla.
 
 
 
 
Kokoa annos: Annostele porkkana-perunapyree lautaselle. Asettele paahdetut porkkanat pyreen päälle ja niiden päälle poropihvit. Koristele puolukoilla.

PÄÄRUOKA

Poro-wallenberg, porkkana-perunapyree JA puolukkaa

PORO-WALLENBERG
400g  poron jauhelihaa
1        kananmuna
1        sipuli
timjaminoksa
rosmariininoksa
suolaa
mustapippuria
korppujauhoja
voita
öljyä
 
1. Hienonna sipulit ja kuullota niitä pannulla. Jäähdytä sipulit. 2. Riivi timjamin ja rosmariinin oksista lehdet ja hienonna ne. 3. Sekoita jauheliha, kuullotetut sipulit, yrtit ja kananmuna. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 4. Muotoile murekemassasta neljä pihviä ja pyörittele korppujauhoissa. 5. Kuumenna öljy ja voi paistinpannulla. Paista pihvit kuumalla pannulla kauttaaltaan kauniin ruskeiksi, kunnes ne ovat kypsiä. Poro voi jäädä punertavaksi!
 
 
PAAHDETTUA PORKKANAA
4       pientä porkkanaa
rypsiöljyä
suolaa
 
1. Pese porkkanat hyvin harjalla. 2. Leikkaa porkkanat pitkittäin halki. 3. Paahda pannulla öljyssä kullanruskeiksi. 4. Mausta suolalla. 
 
 
PORKKANA-PERUNAPYREE
4        porkkanaa
4        puikulaperunaa
150 g voita
1 dl    kuohukermaa
1 dl    vettä
suolaa
voita
 
1. Kuori porkkanat ja perunat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota juureskuutioita voissa kattilassa. 2. Lisää kattilaan kerma ja vesi, niin että juurekset peittyvät, mausta suolalla ja keitä miedolla lämmöllä kunnes juurekset ovat kypsiä. 3. Siivilöi perunat ja porkkanat toiseen kattilaan ja soseuta ne perunanuijalla tai sähkövatkaimella. Lisää keitinlientä tarvittava määrä ja sekoita löysäksi soseeksi. Mausta halutessasi vielä suolalla. 
 
 
SOKEROIDUT PUOLUKAT
200 g puolukoita
1 rkl   sokeria
suolaa
 
1. Laita puolukat, sokeri ja ripaus suolaa kulhoon ja sekoita hyvin.
 
 
 
 
Kokoa annos: Laita mustikkapannacotan päälle lasiin mustikkajäätä. Tarjoa hillo erikseen tarjoiluastiasta.

JÄLKIRUOKA

Mustikkajäätä, maitopannacotta JA mustikkahilloa

MUSTIKKAJÄÄ
200 g  mustikoita
1 dl     sokeria
2 rkl    kirkasta viinaa, esimerkiksi Koskenkorvaa
1 dl     vettä
 
1. Laita mustikat, sokeri ja vesi kattilaan, kiehauta ja siivilöi liemi kulhoon. Mausta liemi viinalla ja laita seos pakastimeen yön yli. 2. Kun seos on jäätynyt raavi haarukalla jää hileeksi ja laita takaisin pakastimeen.
 
 
MAITOPANNACOTTA
5 dl     täysmaitoa
1 ½ dl sokeria
½        vaniljatanko
3         liivatelehteä
 
1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 2. Mittaa täysmaito, sokeri ja vaniljatanko kattilaan ja kiehauta. Poista vaniljatanko. 3. Purista vesi pois liivatelehdistä ja lisää ne kuumaan seokseen. 4. Kaada seos neljään lasiin ja laita jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia.
 
 
MUSTIKKAHILLO
200g  mustikoita
1 dl    hillosokeria
1        tähtianis
1        kanelitanko
 
1. Laita mustikat ja sokeri kattilaan ja keitä hilloa kevyesti 10–15 minuuttia. Lisää mausteet ja anna maustua kylmässä vähintään 3 tuntia. Parasta hillo on seuraavana päivänä.