Juhlavaa ja taidokasta

Juhlavaa ja taidokasta

Haasteita kaipaava kotikokki loihtii tämän menun avulla ravintolatasoisen ruokaelämyksen. Alkuun sokerisuolattua kuhaa ja kanttarelleja kahdella tapaa, pääruuaksi poron sisäpaistia. Mustikkajäädyke saa seurakseen kardemummamurua ja vaniljakermaa.

ALKURUOKA

Sokerisuolattua kuhaa,kantarellikreemiä,
pikkelöityjä kantarelleja JA krutonkeja

KUHA
400g kuhafileetä
4 tl    suolaa
2 tl    sokeria
 
1. Poista kuhafileistä ruodot fileointiveitsellä v-leikkuuna ja leikkaa fileet pitkittäin halki. 2. Suolaa ja sokeroi kalapalat huolellisesti. 3. Tee kalapaloista kelmun avulla tiukkoja rullia ja laita jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään. 4. Poista seuraavana päivänä kelmut kaloista ja leikkaa ne annospaloiksi. Voit halutessasi paistaa kuhaan kauniin pinnan pannulla.
 
 
KANTARELLIKREEMI
200g tuoreita kantarelleja (tai vastaava määrä säilöttyjä sieniä)
1       pieni sipuli
200g smetanaa
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
 
1. Kuori ja hienonna sipuli. 2. Kuullota sipulit pannulla, lisää sienet ja jatka kuullottamista. 3. Soseuta sieni-sipuliseos ja jäähdytä. 4. Vatkaa smetana vaahdoksi. 5. Sekoita smetanavaahto ja sieni-sipuliseos. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla.
 
 
KRUTONGIT
ruisleipää
rypsiöljyä
suolaa
 
1. Leikkaa ruisleipä ohuiksi tikuiksi. 2. Paahda leipätikut rapeiksi kuumalla pannulla öljyssä. Mausta suolalla.
 
 
PIKKELÖIDYT KANTARELLIT
300g kantarelleja
1 dl   etikkaa
2 dl   sokeria
3 dl   vettä
1       tähtianis
1       laakerinlehti
5       maustepippuria
 
koristeluun kotimaisia yrttejä
 
1. Puhdista kantarellit. 2. Mittaa etikka, sokeri, vesi ja mausteet kattilaan ja kiehauta. 3. Kaada kuuma liemi puhdistettujen kantarellien päälle ja jäähdytä. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
 
 
 
 
Kokoa annos: Levitä porkkanapyree lautaselle. Asettele porkkana-perunapaistos pyreen päälle. Asettele lihapalat paistoksen viereen. Lusikoi kastike lihan päälle ja koristele yrteillä ja kylmäpuristetulla rypsiöljyllä.

PÄÄRUOKA

Paistettua poron sisäpaistia, porkkanapyreetä,
porkkana-perunapaistosta JA timjamikastiketta

PORO
700g poron paistia
voita
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
 
1. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. 2. Poista paistista kalvot. Ruskista paisti kuumalla pannulla ja aseta se uunivuokaan. 3. Mausta paisti suolalla, mustapippurilla ja rosmariinilla. 4. Aseta paistimittari paistin paksuimpaan kohtaan. Laita paisti uuniin. 5. Ota paisti pois uunista, kun sen sisälämpötila on 55 astetta. Kypsyminen kestää noin 20 minuuttia. 6. Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa annospaloiksi.
 
 
PORKKANAPYREE
3–4 porkkanaa
1     sipuli
2 dl vettä
voita
suolaa
(kuohukermaa)
 
1. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit 2. Kuullota kasviksia kattilassa, lisää vesi ja suola. Anna kiehua noin 15 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää halutessasi loraus kermaa ja kiehauta. 3. Soseuta porkkanat ja mausta voilla ja suolalla.
 
 
PORKKANA-PERUNAPAISTOS
2     porkkanaa
3     perunaa
timjaminoksa
suolaa
voita
 
1. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat tasakokoisiksi kuutioiksi. 2. Ryöppää kuutioita kiehuvassa vedessä, kunnes ne ovat melkein kypsiä. 3. Sulata voi pannulla ja paista juurekset voissa kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja timjamilla.
 
 
TIMJAMIKASTIKE
1      porkkana
1      sipuli
2 dl  punaviiniä
2 dl  vahvaa lihalientä
4      timjaminoksaa
 
koristeluun yrttejä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä
 
1. Pilko kuoritut porkkana ja sipuli. 2. Paahda kattilassa porkkana ja sipulit tummiksi. Kaada viini kattilaan ja keitä hetki. 3. Lisää lihaliemi ja keitä hetki kasaan. Lisää timjami ja anna maustua noin 10 minuuttia. 4. Siivilöi kastike. Mausta suolalla, jos käytät suolatonta lihalientä.
 
 
 
 
Kokoa annos: Laita pala jäädykettä lautaselle ja asettele sen viereen kardemummamurua. Pursota vaniljakermaa murun päälle ja asettele marengit jäädykkeen päälle. Koristele mustikoilla.

JÄLKIRUOKA

Mustikkajäädyke, kardemummamuru,
mustikkamarenkia JA vaniljakermaa

MUSTIKKAJÄÄDYKE
200g  mustikkaa
2 dl    sokeria
3 dl    kuohukermaa
1        luomusitruunan kuori
2        liivatelehteä
 
1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 2. Kiehauta mustikat ja sokeri kattilassa. Painele seos siivilän läpi. Lisää liotetut ja puristetut liivatteet kuumaan seokseen. 3. Raasta sitruunankuori. 4. Vaahdota kerma, lisää joukkoon jäähtynyt mustikkapyree ja mausta sitruunankuoriraasteella. 5. Laita seos vuokaan ja pakastimeen jäätymään. Kun jäädyke on jäätynyt, leikkaa se annospaloiksi ja laita takaisin pakastimeen.
 
 
KARDEMUMMAMURU
150g  voita
2 dl    vehnäjauhoja
1 ½ tl kardemummaa
1 dl    hunajaa
1        kananmuna
 
1. Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen. 2. Sulata voi ja hunaja kattilassa, lisää kuivat aineet ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. 3. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa hyvin. 4. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ohueksi levyksi. Paista uunissa 8 minuuttia. 5. Anna jäähtyä. Kun kakku on jäähtynyt, murenna muruksi.
 
 
MUSTIKKAMARENKI
4        kananmunan valkuaista
1 dl    sokeria
50 g   mustikkaa
 
1. Laita uuni kuumenemaan 80 asteeseen. 2. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkauksen loppuvaiheessa. 3. Painele mustikat siivilän läpi pyreeksi. 4. Levitä marenki leivinpaperille uunipellille, pirskottele mustikkapyreetä marengin päälle. 5. Laita marenki kuivumaan uuniin noin neljäksi tunniksi. Anna marengin jäähtyä hyvin.
 
 
VANILJAKERMA
1 dl   kuohukermaa
1 rkl  sokeria
1       vaniljatanko
 
1. Laita kerma ja sokeri kulhoon ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. 2. Kaavi vaniljatangosta siemenet ja mausta kerma niillä.