Alkuperämaa ja valmistusmaa

Alkuperämaa ja valmistusmaa

Lakien ja asetusten mukaan elintarvikkeen alkuperä ei ole yksiselitteinen.

Alkuperämaa tarkoittaa maata, jossa elintarvike on valmistettu tai tuotettu. Elintarvikkeen alkuperämaa ei siis ole yksiselitteisesti raaka-aineen alkuperämaa, vaikka se sitä usein tarkoittaakin. Tarkennuksia alkuperään pitää antaa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen.

Valmistusmaa on se maa, jossa tuote on jalostettu valmiiksi myytäväksi lopputuotteeksi. Silloin kun elintarvike valmistetaan useista ainesosista, ovat valmistusmaa ja alkuperämaa sama asia.

Esimerkkejä elintarvikkeen alkuperästä ja valmistuksesta

  • Jos Suomessa valmistetaan ja pakataan mysli, jonka raaka-aineet tulevat ulkomailta, voidaan tuotteen alkuperämaaksi ilmoittaa Suomi.
  • Jos suomalaiset mustikat pakataan Ruotsissa, on niiden alkuperämaa Suomi, koska yksinkertainen käsittely ei muuta elintarvikkeen alkuperämaata.
  • Jos suomalaisista mustikoista keitetään hilloa Ruotsissa, voidaan tuotteen alkuperämaaksi ilmoittaa Ruotsi.

Lihan ja maidon alkuperän ilmoittamisesta  on laissa tarkempia määräyksiä kuin muissa tuoteryhmissä. Samoin kaikissa tuotteissa pääraaka-aineen alkuperä tulee ilmoittaa. Katso alaosan linkit.

Valmistus on elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tai muuta vastaavaa merkittävää käsittelyä. Vähäinen valmistus (yksikertainen käsittely) on esimerkiksi elintarvikkeen pakkaamista, leivän paistamista tai juuston raastamista.

HYVÄÄ SUOMESTA -TUOTTEIDEN ALKUPERÄ- JA VALMISTUSMAA on aina Suomi

Tuotteen alkuperämaa on Hyvää Suomesta -merkityissä tuotteissa aina Suomi.  Hyvää Suomesta -merkityssä tuotteessa raaka-aineen kotimaisuusvaatimus on vähintään 75 % ja lihan, kalan, munan ja maidon osalta aina 100 %. Lisäksi kun tuotteessa on vain yksi raaka-aine, sen kotimaisuusvaatimus on 100 %.
Tutustu kriteereihin!

Hyvää Suomesta -tuotteissa valmistusmaa on aina Suomi - riippumatta käsittelyn määrästä tai laadusta.

Koska Hyvää Suomesta -merkin kriteerit on selkeästi kytketty sekä raaka-aineisiiin että valmistukseen, voi pakolliset pakkausmerkinnät tietyin edellytyksin korvata Hyvää Suomesta -merkillä, ja näistä on asetuksissa erikseen mainittu.