Alkuperämaa ja valmistusmaa

Alkuperämaa ja valmistusmaa

Lakien ja asetusten mukaan elintarvikkeen alkuperä ei ole yksiselitteinen.

Alkuperämaa tarkoittaa maata, jossa elintarvike on valmistettu tai tuotettu. Elintarvikkeen alkuperämaa ei siis ole yksiselitteisesti raaka-aineen alkuperämaa, vaikka se sitä usein tarkoittaakin. Tarkennuksia alkuperään pitää antaa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen.

Valmistusmaa on se maa, jossa tuote on jalostettu valmiiksi myytäväksi lopputuotteeksi. Silloin kun elintarvike valmistetaan useista ainesosista, ovat valmistusmaa ja alkuperämaa sama asia.

Esimerkkejä elintarvikkeen alkuperästä ja valmistuksesta

  • Jos Suomessa valmistetaan ja pakataan mysli, jonka raaka-aineet tulevat ulkomailta, voidaan tuotteen alkuperämaaksi ilmoittaa Suomi.
  • Jos suomalaiset mustikat pakataan Ruotsissa, on niiden alkuperämaa Suomi, koska yksinkertainen käsittely ei muuta elintarvikkeen alkuperämaata.
  • Jos suomalaisista mustikoista keitetään hilloa Ruotsissa, voidaan tuotteen alkuperämaaksi ilmoittaa Ruotsi.

Lihan ja maidon alkuperästä on laissa tarkempia määräyksiä kuin muissa tuoteryhmissä. Katso alaosan linkit.

Valmistus on elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tai muuta vastaavaa merkittävää käsittelyä. Vähäinen valmistus (yksikertainen käsittely) on esimerkiksi elintarvikkeen pakkaamista, leivän paistamista tai juuston raastamista.

HYVÄÄ SUOMESTA -TUOTTEIDEN ALKUPERÄ- JA VALMISTUSMAA on aina Suomi

Tuotteen alkuperämaa on Hyvää Suomesta -merkityissä tuotteissa aina Suomi.  Hyvää Suomesta -merkityssä tuotteessa raaka-aineen kotimaisuusvaatimus on vähintään 75 % ja lihan, kalan, munan ja maidon osalta aina 100 %. Lisäksi kun tuotteessa on vain yksi raaka-aine, sen kotimaisuusvaatimus on 100 %.
Tutustu kriteereihin!

Huomaa, että lain mukaan alkuperämaaksi voi ilmoittaa Suomi, mikäli tuotteen pääraaka-aine on suomalainen. Laissa pääraaka-aine on se, mitä tuotteessa on vähintään 50 %. Hyvää Suomesta –merkin kotimaisuusvaatimus on siis lakia selvästi korkeampi.

Hyvää Suomesta -tuotteissa valmistusmaa on aina Suomi - riippumatta käsittelyn määrästä tai laadusta.