Maidon, lihan, kananmunien ja perunan jäljitettävyys

Maidon, lihan, kananmunien ja perunan jäljitettävyys

Eri tuoteryhmien jäljitettävyys on toteutettu hieman eri tavoin. Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävät yritykset kertovat keskeisten raaka-aineidensa jäljitettävyydestä.

MAITO

Maidon jäljitettävyyden toteuttamisesta kertoo Valio Oy:

"Suomessa Valio tuotemerkin alla myytävien tuotteiden maitoraaka-aine on aina kotimaista ja tuotteet on valmistettu Suomessa. Maidon keräilyn poikkeamat välitetään reaaliaikaisesti maidon keräilyautosta Valion järjestelmiin.
Maidon kuluttajapakkauksessa on useita tietoja, joilla maidon alkuperän ja tuotannon eri vaiheet voidaan jäljittää tarkasti. Pakkauksen merkinnöistä voidaan lukea maidon parasta ennen päiväys, valmistava meijeri, pakkausaika ja pakkauskoneeseen liittyvä koodi. Näiden tietojen avulla pystytään nopeasti jäljittämään tuotteen valmistukseen liittyvät tiedot, erän laadunvalvontaan liittyvät analyysitiedot, lämpötilat jne.
Maidon voi tarvittaessa esimerkiksi tuotevirhettä selvitettäessä jäljittämään tiettyyn tilaryhmään ja maitoauton säiliöihin asti. Tilaryhmä määritellään keräilyreitin perusteella. Maitoauton säiliön ja perävaunun tilavuus on yhteensä noin 40 000 litraa. Tämä on hyvin pieni määrä verrattuna meijerin maitosiilon tilavuuteen."

"Maitoa testataan antibioottijäämien varalta säännöllisesti osana normaalia laaduntarkkailua. Jokaiselta tilalta otetaan maitonäyte, kun maitoauto käy noutamassa maidon. Mahdolliset jäämät voidaan paikallistaa tietylle tilalle maitonäytteistä tehtyjen antibioottitestien tulosten perusteella. Suomalainen maito on niin hyvälaatuista, että se voidaan kerätä useilta tiloilta samaan säiliöön. Monissa muissa maissa maito kerätään tiloilta useisiin pienempiin säiliöihin ja laatukriteerit ovat Suomen kriteerejä väljemmät."
Teksti Heidi Huttunen ja Anna-Maija Taimisto, Valio 

LIHA

Naudanlihasta, sianlihasta, lampaan- ja vuohen lihasta sekä siipikarjan lihasta on aina ilmoitettava alkuperämaa, myös Suomi. Naudanlihalla on lisäksi oma merkintäjärjestelmänsä. Evira suosittelee, että myös muun lihan alkuperä ilmoitetaan. Tämä koskee myös marinoituja tai maustettuja lihoja.

Laki lihan alkuperän entistä tiukemmista merkitsemisestä astui voimaan 1.6.2017 ja on voimassa 31.5.2019 asti.

Lihan jäljitettävyyden toteuttamisesta kertoo Hauhalan Hanhifarmi:

"Mikkelin lähellä sijaitseva Hauhalan Hanhifarmi toimittaa hanhenlihatuotteita sekä ravintoloihin että päivittäistavarakauppoihin. Hanhien kasvatuksen lisäksi tilalla on oma teurastamo ja myös emolaumat ovat samalla tilalla.
Hauhalan Hanhifarmilla hanhia ruokitaan sekä omalla tilalla kasvatetulla rehulla että ostorehulla. Valkuaisrehutiiviste teetetään rehutehtaalla Hauhalan Hanhifarmille tilauksesta tilan omalla reseptillä. Hanhet saavat kasvatuksen aikana iästä riippuen kahta erilaista rehua."

"Tuotteen alkuperän selvittäminen lähtee pakkauksen päivämäärästä. Päivämäärän avulla nähdään kirjanpidosta, mistä teuraserästä ja kasvatuslaumasta liha on peräisin ja koska tuote on lähtenyt tilalta."
Teksti Virpi Rantalainen, Hauhalan Hanhifarmi

KANANMUNA

Kananmunan jäljitettävyyden toteuttamimisesta kertoo alla Konappi Oy:

"Kuhmolainen Konappi Oy tuottaa kananmunia omalla maatilalla. Yrityksellä on 35 prosentin markkinaosuus omalla toimialueellaan Kainuussa. Lisäksi tuotteita toimitetaan Pohjois-Savoon ja Pohjois-Pohjanmaalle.
Hieman alle kolmasosa kaikkien rehujen raaka-aineista saadaan omalta tilalta. Suuri osa muusta raaka-aineesta ostetaan lähitiloilta. Noin 25–30 prosenttia rehusta ostetaan rehutehtailta. Rehuviljasta yli puolet viljellään omalla tilalla.
Kananmunat pystytään jäljittämään pakkauksessa olevan parasta ennen -päivämäärän mukaan. Siitä nähdään, koska kananmunat on munittu ja pakattu, mitä rehueriä kanojen ruokintaan on käytetty ja koska pakkaus on lähtenyt tilalta kauppaan."
Teksti Sami Väisänen, Konappi

PERUNA

Perunan jäljitettävyyden totetuttamsesta kertoo pyhäntäläinen Real Snacks:

"Pyhännällä perunalastuja tuottava Real Snacks Oy ilmoittaa perunalastupussissaan tilan, josta tuotteen raaka-aineperuna on peräisin. Tämä on mahdollista, koska yhdellä kertaa tuotannossa käsitellään vain yhden tilan perunaa ja raaka-aine ostetaan sopimustuottajilta."

"Real Snacks ostaa perunaraaka-aineensa kahdeksalta sopimustuottajaltaan. Yhden tilan tuottama perunamäärä vaihtelee 150 000 ja 700 000 kilon välillä. Lähes kaikki raaka-aineperuna viljellään 150 kilometrin säteellä tuotantolaitoksesta.
Perunalastujen perunan alkuperä pystytään jäljittämään pakkausmerkintöjen perusteella. Parasta ennen – päivämäärän ja valmistuspäivämäärän perusteella nähdään tuotantojärjestelmästä ja kirjanpidosta kaikki kyseisen erän valmistusta ja pakkaamista koskevat tiedot."
Teksti Mirva Liukko, Real Snacks