Hyvää Suomesta -tuotteen kotimaisuuslaskuri

Hyvää Suomesta -tuotteen kotimaisuuslaskuri

Oheisen laskurin avulla voit laskea tuotteen kotimaisuusasteen. Tuotekohtainen laskelma on hyvä säilyttää reseptin ohessa auditointeja varten. Kotimaisuusaste ilmoitetaan Ruokatietoon aina uuden tuotteen yhteydessä sekä reseptin muuttuessa.

Ohjeita laskurin käyttöön:

  1. Kirjoita ensimmäiseen sarakkeeseen ko. tuotteen valmistuksessa käytetyt kaikki raaka-aineet, myös reseptissä oleva vesi. Huomaa: lisättyä vettä ei lasketa raaka-aineeksi MUTTA maitojauhe + siihen tarvittava vesi lasketaan maidoksi (elintarvikelaissa ns. ennallistaminen).
  2. Kirjoita toiseen sarakkeeseen kunkin raaka-aineen määrä. Kaikki määrät on ilmoitettava samalla yksiköllä, esim. kg. 
    Huomaa: sarakkeen summarivi ei laske lisättyä veden määrää kokonaismäärään.
  3. Kirjoita kolmanteen sarakkeeseen kunkin raaka-aineen kotimaisuusaste, esim. 100, 83 tai 0.
  4. Laskuri laskee kolmannen sarakkeen loppuun kotimaisten raaka-aineiden määrän kahden desimaalin tarkkuudella. (Hyvää Suomesta -rekisteriin riittää kokonaisluvun tarkkuus.)

Poikkeus:

Suomen Sokeri Oy:n tuotteisiin  kotimainen sokeri kohdistetaan laskennallisesti ennalta valituille teollisuus- ja vähittäistuotteille. Määrittely on tehty vuosittain yhteistyössä Suomen Sokerin ja Ruokatiedon kanssa. Sisältääkö tuotteesi sokeria? Ota yhteys Suomen Sokeriin, josta saat tiedon käyttämäsi sokerin kotimaisuusasteesta.