Sokerin kotimaisuusaste

Sokerin kotimaisuusaste

Maamme ainoan sokeritehtaan, Suomen Sokeri Oy:n tuottamien sokerituotteiden kotimaisuusaste on tuotekohtainen. Teollisuuskäyttöön tarkoitettua sokeria hankkivan ruokayrityksen on erikseen selvitettävä sen kotimaisuusaste Suomen Sokeri Oy:ltä.

Teollisuuskäyttöön tarkoitetun sokerin kotimaisuusaste määritellään vuosittain sadon perusteella. Kotimainen sokeri kohdistetaan laskennallisesti ennalta valituille tuotteille siten, että vuoden aikana myydystä sokerista vähintään 75 % on kotimaista. Kutsumme laskentaa sokerin taselaskennaksi. Käytännössä teollisuudelle on tällä hetkellä tarjolla sokerituotteita, joiden kotimaisuusaste on joko 0, 75 tai 100. Suomen Sokeri Oy tekee laskennat ja Ruokatieto Yhdistys ry hyväksyy ne.

Sokerin kotimaisuusasteen laskenta on muuttunut vuosien varrella kahdesti. Hyvää Suomesta –merkin alkuaikoina kotimaista sokeria viljeltiin 75 % kulutuksen määrästä, joten sokerin taselaskennassa kaikki kotimaassa teollisesti valmistettu sokeri hyväksyttiin Hyvää Suomesta –tuotteeksi. EU:n kiristettyä viljelykiintiöitä sokerijuurikkaan viljely väheni rajusti. Tuolloin taselaskennan kattavuutta kavennettiin, ja kotimainen sokeri kohdistetetaan nykyään vain tiettyihin teollisuustuotteisiin.

Kuluttajapakkauksessa olevissa sokereista Hyvää Suomesta -merkki on vain 100 % kotimaisessa sokerissa, joka on valmistettu alusta loppuun Suomessa. Muissa sokereissa on joko täysin ulkomaista sokeria tai molempia.